Categories
SEO, Web Site Rehberi

SEO çalışmaları açısında önemli bir kavram olan site haritası arama motorlarının web sitenizi doğru bir şekilde anlamasını sağlar.

Site haritasının bu artı yönü sayesinde de web sitenize eklediğiniz sayfaların Google tarafından indekslenmesi çok daha kolay ve hızlı olur.

Site Haritası Nedir?

Site haritası, web sitenizdeki sayfaların birbirleri ile ilişkisini ifade eder. Bundan dolayı site haritasını doğru bir şekilde oluşturmak SEO çalışmalarından biridir.

Çünkü Google botları sitenizi bu harita sayesinde doğru şekilde anlamlandırabilir. Google bu işlemi doğru yapması önemlidir.

Çünkü Google botları bir siteye girdiğinde o siteyi sayfa sayfa tarayarak o sayfalardaki bilgiyi kaydeder. Sonrasında bir kullanıcı web sitenizde bulunan bir bilgiyi arattığında ise Google botları daha önce taradığı verileri kullanarak bir arama sonuç listesi oluşturur.

Bu listede sizin de web sitenizin olmasını istiyorsanız bu durumda Google botlarına sitenizi iyi bir şekilde tanıtabilmeniz gerekir. Bunun için de site haritası kullanılır.

Site Haritası Kullanmanın Avantajları

Teknik anlamda bir site haritası kullanmak zorunda değilsiniz. Site haritası kullanmasanız da arama motoru botları web sitenizdeki sayfaları dizine ekleyecektir.

Ama bu durum sizin web sitenizde arama motoru botları tarafından taranmasını istediğiniz her şeyin taranacağı anlamına gelmez.

İşte böyle bir durumda sahneye site haritası gelir.

Site haritası kullanmanın avantajları şunlardır:

•Site haritası web sitenizdeki tüm sayfaların bir listesi olduğundan dolayı arama motoru botları site haritası sayesinde web sitenizdeki her sayfayı kolaylıkla bulacaktır.

•Site haritası web sitenizdeki sayfaların bağlama dayalı bilgileri ve meta verileri içerdiğinden dolayı bu bilgiler sayesinde arama motoru botları sayfaların nasıl düzenlendiği hakkında bilgi sahibi olur.

Bu iki avantaj arama sonuçlarında web sitenizin bulunabilmesi için çok önemlidir. Bundan dolayı site haritası oluşturmayı ihmal etmemeniz gerekir.

Site Haritası Nasıl Oluşturulur?

Site haritası oluşturmanın birçok yolu vardır. Bunlardan bazılarını sizler için anlattık:

Yöntem 1

Site haritası oluşturmanın ilk yöntemi manuel olarak oluşturmaktır. Deneyimli bir web site geliştiricisi iseniz bu seçenek size birçok avantaj sunacaktır.

Yöntem 2

İkinci yöntem ise web sitenizin bulunduğu CMS servisini kullanmaktır. Web siteleri için en popüler CMS servisi WordPress olsa bile birçok CMS servisi bulunmaktadır. Ama WordPress gibi popüler CMS servislerinde site haritası oluşturmak daha kolaydır.

Yöntem 3

Site haritası oluşturmanın üçüncü yöntemi ise çevrimiçi araçlar kullanmaktır. Sitenize ekstradan bir şey yüklemeden hızlı bir şekilde sonuç alabileceğiniz site haritası oluşturma araçları sayesinde kolayca web sitenizin haritasını oluşturabilirsiniz.

Web sitenizin haritasını oluşturabileceğiniz birçok ücretli ve ücretsiz aracı birkaç arama ile kolaylıkla bulabilirsiniz. Burada hangi aracı kullanacağınızı site hacminize göre karar verebilirsiniz.

Site Haritası Oluştururken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Site haritasını kolay bir şekilde 3 yöntemle nasıl oluşturabileceğinizi anlattık. Bu yöntemler kolay olsa bile site haritası oluştururken dikkat etmeniz gereken hususlar bulunmaktadır.

Çünkü sitemap dosyalarının uyması gereken çeşitli sınırlamalar bulunmaktadır. Yine tarama dışında kalmasını istediğiniz sayfaların site haritasında yer almaması gerekir.

Bu gibi hususlardan dolayı site haritası oluştururken dikkat etmeniz gereken hususlar şunlardır:

1.İlk dikkat etmeniz gereken husus sitemap dosyalarının 50.000’den fazla URL adresi içermemesi gerektiğidir. Eğer görseller için bir harita oluşturmaktaysanız bu durumda bu sayı 1000’e kadar düşer.

2.Bir sitemap dosyasının boyutu en fazla 50 MB olması gerekir.

3.Kullanıcılara yararlı olan birçok sayfa site haritasında bulunması gereksiz olabilir. Örneğin web sitenizin açılış sayfası, istek listeleri gibi özelliklerin sitemap dosyasında bulunmasına gerek yoktur.

4.Sitemap dosyasına eklenmiş olan web sitenizdeki sayfaların hata kodu vermediğine dikkat etmeniz gerekir. Bu hususa dikkat edilmediği bir durumda tarama bütçenizi boşu boşuna meşgul ederek gereksiz sayfaların taranmasını sağlamış olursunuz.

5.Web sitenizde yinelenen sayfaları da sitemap dosyanızda bulundurmamalısınız. Çünkü bu sayfalarda tarama bütçenizi boşa harcamanıza sebep olur.

6.Robots.txt aracılığı ile web sitenizde engellediğiniz sayfalarında sitemap dosyasında bulunması anlamsız olacaktır.

7.Dosyalarınızı UTF 8 şeklinde kodlamanız gerekir.

8.Web siteniz çok dil içeriyorsa bu durumda aynı sayfanın her dil için ayrı URL adreslerinin sitemap dosyasında olmasına dikkat etmeniz gerekir.

9.URL adreslerinde Türkçe karakter yer almadığından dolayı sayfa haritasında da bu karakterleri kullanmamanız gerekir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir